Test NemLek webu

Test NemLek webu

Úvod Category Blog Poznámky z jednání Rady poskytovatelů ze dne 22.4.2020
Poznámky z jednání Rady poskytovatelů ze dne 22.4.2020 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Martin Šimíček   
Středa, 22 Duben 2020 11:00

Ve středu 22.4. se uskutečnilo formou telekonference jednání Rady poskytovatelů sdružující zástupce všech typů poskytovatelů zdravotní péče. Ve stručnosti uvádím základní body, které byly diskutovány:

Ze strany plátců (VZP, SZP) zazněla snaha po zajištění kontinuity zdravotní péče. ZP aktivovaly svoje rezervy. Pojišťovny opakovaně deklarovaly svůj slib uhradit veškeré náklady na léčbu COVID pacientů. Avizované navýšení platby za státního pojištěnce představuje v letošním roce + 20mld, v roce 2021 + 50mld. Na druhou stranu lze očekávat výpadek z platby zdravotního pojištění od OSVČ a zaměstnanců.

OOP – byla avizovaná změna distribuce po skončení nouzového stavu. 30. dubna dojde k zastavení nákupu (objednávek) OOP. Distribuce základních OOP (byly zmíněny respirátory, roušky) prostřednictvím MZd bude pokračovat ještě v průběhu května. Předpokládá se ale  postupné nastavení standardních obchodních vztahů a od června dále již jen vykrývání kritických nedodávek. S obnovením centralizovaných dodávek se za stávající situace nepočítá, bylo by zváženo pouze v případě zhoršení epidemiologické situace. Rada poskytovatelů dává podnět Krizovému štábu k předzásobení poskytovatelů OOP do nastavení standardních dodávek. Kolega Mgr. Marek Hampel vznesl opakovaný dotaz na roušky, které jako minimální ochranu u lékárníků uvádí Doporučení MZd ze dne 12.4.2020. Prof. Prymula v reakci potvrdil, že s ohledem na doporučení WHO a odlišný charakter práce v lékárně oproti lékařským ambulancím, postačuje dle MZd jako ochrana rouška. Nebylo řečeno, že budou okamžitě ukončeny dodávky FFP2 do lékáren, další vývoj nicméně nejde s určitostí předvídat. ČLnK aktuálně v reakci na Doporučení MZd připravuje komorové doporučení k používání OOP v lékárnách.

Úhrady 2020 – v horizontu 1 měsíce bude Ministerstvem zdravotnictví připraven zákon, v kterém budou uvedeny výjimky z úhrad zohledňující dopady COVID do produkce poskytovatelů (např. vyčlenění kapacit na léčbu COVID pacientů, zastavení elektivních výkonů březen-duben apod.). Obsahovat bude také motivační prvky za výkony ve 2. pololetí, určitě se nebude v tomto období jednat o paušální úhrady.

Závěrem zazněla podpora odborných společností ČLS JEP k obnovení standardního fungování zdravotnictví, vč. preventivních programů.

Termín dalšího jednání nebyl stanoven.

Michal Hojný

Komentáře

B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Jméno *
Mail
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Aktualizováno Pátek, 24 Duben 2020 14:41
 

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack