Test NemLek webu

Test NemLek webu

Úvod
Nový doporučený postup - Úprava, podávání, stabilita a uchovávání injekčních a infuzních přípravků PDF Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Martin Šimíček   
Sobota, 19 Květen 2018 22:38
V sekci "Doporučené postupy" uveřejňujeme nový doporučený postup, který se věnuje řešení problémů spojených se správnou úpravou, podáním, stabilitou a uchováváním injekčních a infuzních léčivých přípravků (LP) na jednotlivých nemocničních odděleních. Primárně je určen pro nelékařský zdravotnický personál (zejména zdravotní sestry, nemocniční lékárníky a klinické farmaceuty) zabývající se úpravou, podáním, stabilitou a skladováním LP obsažených v tomto DP. Poslouží také jako užitečný přehled pro lékaře a další odborníky zabývající se injekční a infuzní medikací (manažery kvality, auditory apod.)...čtěte dále
DP vznikl na základě časté poptávky především sesterského personálu po validních a úplných informacích o uvedené problematice, která není vždy plně dostupná v Souhrnu údajů o přípravku (SPC). Dotazy velmi často směřují do nemocničních lékáren, lékových informačních center a v poslední době také na klinické farmaceuty, pokud jsou v konkrétním zdravotnickém zařízení dostupní. Nesprávně připravené nebo podané injekční a infuzní LP mohou způsobit poškození pacienta, zejména reakce z přecitlivělosti, neúčinnost podávaného léčiva, tvorbu trombu, infekce, nekrózy atd. 
 
Lékové karty (ZDE) jako příloha doporučeného postupu vznikaly postupně na základě několikaletého úsilí. Každá léková karta obsahuje konkrétní informace pro jednotlivé léčivé přípravky. Předkládaný obsah a formát se snaží v mezích možností respektovat SPC a doplňovat chybějící informace na základě publikované evidence a konkrétních zkušeností s užíváním parenterálních léčiv napříč klinickými obory.
Autorský tým si je vědom mnoha limitací, zejména s rostoucí novou evidencí, kterou je nutné promítnout do budoucích aktualizací první verze. Extrapolace některých dat, zejména z oblasti Y-site inkompatibilit a tekutinových restikcí, je zapříčiněna chybějícími konkrétními údaji v SPC i ve vyjádření oslovených farmaceutických firem. Cílové zaměření lékových karet je kritická péče, pediatrická populace a problematika tekutinové restrikce.
 
Počet lékových karet se bude průběžně rozšiřovat a již publikované lékové karty budou procházet průběžnou aktualizací. Nyní uveřejňujeme lékové karty v plnobarevné verzi k přehlednému zobrazení na obrazovce počítače. V nejbližší době zde najdete i variantu pro šetrnější tisk na barevných i černobílých tiskárnách.
Aktualizováno Sobota, 09 Červen 2018 13:27
 

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack