Napsal uživatel Přemysl Černý
|
Čtvrtek, 02 Červenec 2009 09:33 |
Dr. Martinette T. Streppel a kolektiv z Wageningen University v Nizozemí provedli studii „Zutphen Study“, kdy 40 let v období 1960 – 2000 randomizovaně opakovaně sledovali 1373 dánských mužů od věku 50 let. Z nich 1130 zemřelo v průměrném věku 77 let. Z těchto úmrtí bylo 628 na kardiovaskulární chorobu, 348 na koronární srdeční chorobu a 139 z cerebrovaskulárních příčin. V obraze předchozích studií byla dlouhodobá mírná (ekvivalent je půl sklenice) konzumace vína signifikantně a inversně spojena s rizikem mortality. Muži, kteří pili do 20 g alkoholu denně měli o 57% nižší riziko cerebrovaskulární smrti, o 30% nižší riziko smrti z kardiovaskulární choroby a o 25% nižší riziko smrti z jakýchkoliv příčin, ve srovnání s muži, kteří nepili alkohol. Muži s dlouhodobým příjmem alkoholu do 20 g/den (v průměru 6 g/den) měli o 2,3 roku delší životní vyhlídky ve věku 50 let ve srovnání s nekonzumenty. U mužů s více jak 20 g/den (průměr 29 g/den) to bylo 1,9 roku. Nezávisle na celkové spotřebě alkoholu byla dlouhodobá spotřeba vína vysoce protektivní proti mortalitě koronárně srdeční choroby, celkově kardiovaskulární a z jakýchkoliv příčin s poměry rizika 0.61, 0.68 a 0.73, respektive. Data také ukázala, že dlouhodobý příjem alkoholu z vína (průměrně 2 g/den) zvyšoval životní vyhlídky o 2,5 roku ve věku 50 let ve srovnání s konzumenty piva nebo destilátů a o 4,7 roku ve srovnání s nekonzumenty. V této studii bylo 70% konzumovaného vína víno červené.
Zdroj: J Epidemiol Community Health 2009. Published Online First: 30 April 2009. doi:10.1136/jech.2008.082198
|
Aktualizováno Čtvrtek, 02 Červenec 2009 12:13 |
Komentáře