Vyšší příjem čokolády může vést k nižšímu BMI |
Nejen tuto pozitivní zprávu - mnoho dalších klinických studií čtěte v sekci LICnovinkyČokoláda má zřejmě prospěšný vliv na krevní tlak, insulinovou sensitivitu a hladiny cholesterolu. Dr. Beatrice A. Golomb a kolektiv z University of California v San Diegu provedli průřezovou studii, kde použili data 1018 pacientů již sledovaných ke stanovení nekardiálních efektů statinů. Z tohoto počtu odpovědělo 1017 na otázku kolikrát do týdne konzumují čokoládu. BMI byl vypočítán u 972 účastníků (95,6%) a 975 (95,8%) odpovídalo validovanému Fred Hutchinson Food Frequency Questionnaire.
Výzkumníci provedli analýzy s a bez přepočtu na přísun kalorií, saturovaných tuků a náladu. Příjem ovoce a zeleniny nebyl spojen se spotřebou čokolády (β 0,004; P = 0,55), ale přísun saturovaných tuků měl signifikantní vztah ke spotřebě čokolády i k vyššímu BMI (β 0,035; P < 0,001). Zkoumány byly i množství konzumované čokolády, aktivita (počty časů, které účastníci věnovali intenzivní aktivitě alespoň 20 minut během 7denní periody) a nálada (škála CES-D Center for Epidemiological Studie Depression). Vztah mezi frekvencí spotřeby čokolády a BMI byl počítán v nepřepočítaných modelech, přepočítaných na věk a pohlaví a přepočítaných na aktivitu, saturované tuky a náladu. Zdroj: Arch Inter Med 2012; 172: 519-521 |
Aktualizováno Středa, 16 Leden 2013 22:21 |
Komentáře