Zelenina, ovoce a riziko akutní pankreatitidy bez žlučových kamenů Tisk
Dr. Viktor Oskarsson a kolektiv provedli populační prospektivní kohortovou studii u 80019 žen a mužů ve věku 46-84 let. V úvodu byl kompletován dotazník frekvence stravy s doplněním incidence akutní pankreatitidy bez žlučových kamenů z období 1.1.1998 až 31.12.2009. Účastníci byli kategorizováni do kvintilů podle spotřeby zeleniny a podle spotřeby ovoce. Pro stanovení RR a 95% CI byly použity Cox modely proporcionálních rizik.
Celkem bylo identifikováno 320 případů (216 mužů a 104 žen) s akutní pankreatitidou bez žlučových kamenů během 12 let sledování (891136 osoboroků). Po přepočtu na potenciální rizikové faktory našli výzkumníci signifikantní inverzní přímé dávkové spojení mezi spotřebou zeleniny a rizikem akutní pankreatitidy bez žlučových kamenů; každé další dvě dávky zeleniny na den byly spojeny se 17% snížením rizika (RR 0.83; 95% CI 0,70-0,98; p=0,03). U účastníků konzumujících > 1 drink alkoholu denně a u účastníků s BMI ≥ 25 kg/m2 bylo RR u nejvyššího kvintilu spotřeby zeleniny ve srovnání s nejnižším kvintilem 0,29 (95% CI 0,13-0,67) a 0,49 (95% CI 0,29-0,85), respektive. Spotřeba ovoce nebyla signifikantně spojena s rizikem akutní pankreatitidy bez žlučových kamenů; RR srovnávající extrémní kvintily spotřeby bylo 1,20 (95% CI 0,81-1,78).
Spotřeba zeleniny, ale ne ovoce, může hrát roli v prevenci akutní pankreatitidy bez žlučových kamenů.
Zdroj: Gut 2013; 62 (8): 1187 – 1192. 
 

Komentáře

B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Jméno *
Mail
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář