Warning: fsockopen(): unable to connect to 196.192.115.22:43 in /home/don/NemLek/www/administrator/components/com_joomlastats/count.classes.php on line 1044

Test NemLek webu

Test NemLek webu

Úvod LIC novinky Serové hladiny vitaminu B a riziko plicní rakoviny
Serové hladiny vitaminu B a riziko plicní rakoviny PDF Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Přemysl Černý   
Pátek, 18 Červen 2010 10:53


Mezinárodní tým pod hlavičkou International Agency for Research on Cancer v Lyonu ve Francii provedli studii EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) u 519978 účastníků z 10 zemí mezi lety 1992 a 2000, z nichž 385747 darovalo krev. V roce 2006 bylo identifikováno 899 plicních rakovin a 1770 kontrolních účastníků bylo individuálně spárováno podle země, pohlaví, data narození a data odběru krve. Serové hladiny byly měřeny na 6 faktorů 1-carbonového metabolismu a cotinin. Hlavním výstupem byl poměr případů plicní rakoviny podle serových hladin vitaminu B2, B6, B9 (folátu), B12, methioninu a homocysteinu.
V rámci ucelené kohorty EPIC byly poměry věkem standardizované incidence plicní rakoviny (standardizováno na světovou populaci věku 35 až 79 let) 6,6, 44,9 a 156,1 na 100000 osoboroků u nekuřáků, bývalých a současných kuřáků, respektive. Odpovídající poměry incidence u kuřaček byly 7,1, 23,9 a 100,9 na 100000 osoboroků, respektive. Po zohlednění na kouření bylo nižší riziko vidět u vyšších serových hladin B6 (4. vs 1. kvartil OR 0,44; 95% CI 0,33 až 0,60; P pro trend < 0,00001) stejně jako u serového methioninu (4. vs 1. kvartil OR 0,52; 95% CI 0,39 až 0,69; P pro trend < 0,00001). Podobné a konsistentní snížení rizika bylo nalezeno u nekuřáků, bývalých a současných kuřáků, což ukazuje na to, že výsledky nebyly zmateny kouřením. Magnituda rizika byla rovněž konstantní se zvyšující se délkou sledování, což ukazuje na to, že spojitosti nebyly vysvětleny preklinickou chorobou. Nižší riziko bylo rovněž vidět u serového folátu (4. vs 1. kvartil OR 0,68; 95% CI 0,51 až 0,90; P pro trend = 0,001), ačkoliv to bylo pouze u bývalých a současných kuřáků. Když byli účastníci klasifikováni podle středních hladin serového methioninu a B6, nad střední hladinou u obou bylo spojeno s nižším rizikem plicní rakoviny celkově (OR 0,41; 95% CI 0,31 až 0,54), stejně jako odděleně u nekuřáků (OR 0,36; 95% CI 0,18 až 0,72), bývalých (OR 0,51; 95% CI 0,34 až 0,76) a současných kuřáků (OR 0,42; 95% CI 0,27 až 0,65).
Serové hladiny vitaminu B6 a methioninu byly inverzně spjaty s rizikem plicní rakoviny.

Zdroj: JAMA 2010 Jun 16; 303 (23): 2377-85

Komentáře

B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Jméno *
Mail
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
 

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack